Skara Domkyrka

Skara Domkyrka kallas i folkmun ofta ”Skara böxer”, ett namn som kommer av hur de två mäktiga tornen såg ut för länge sedan. Kyrkan har anor från 1000-talet och bjuder på storartad arkitektur – ett måste när du är i Skara.

Domkyrkan är helgad åt Sankta Maria och är Sveriges äldsta domkyrka. Här finns bland annat en medeltida krypta och en skattkammare med flera unika skatter. Glasfönstren med Bibelns berättelser är gjorda av Bo Beskow.

Kyrkan har 470 sittplatser och ca 750 personer får plats i kyrkan.

För aktuellt program klicka här Skara Domkyrka

Västergötlands Museum

Västergötlands Museum med Fornbyn – ett levande museum speglar landskapets utveckling genom tiotusen år, med unika samlingar av historiska föremål och levande utställningar för alla åldrar. Läs mer här. Västergötlandsmuseum

Veterinärmuséet

Veterinärmuséet mitt på Sveriges Lantbruksuniversitets campus hyste en gång landets allra första veterinärskola. Som museum är det det enda i sitt slag. Läs mer här. Veterinärmuseet

Varnhem Klosterkyrka - Kata Gård

I Varnhem en dryg mil öster om Skara hittar du bland annat Varnhems klosterkyrka med sina kungagravar, Ryttargården, Klostermuseet och Kata Gård, där en av landets allra första kyrkor en gång uppfördes. Gården har fått sitt namn efter Kata som härskade på denna storgård under slutet av vikingatiden – hennes skelett hittades vid utgrävningar på platsen.

Läs mer om Varnhem här Varnhem Klosterkyrka

Skara Sommarland

Upplev Skara Sommarland och skandinaviens största vattenpark för hela familjen.

Besök deras hemsida för mer info om öppetider och äventyren HÄR.

Vandra i vackra Valle

Upplev en fantastisk naturupplevelse i sagolika Valle. En vandring fylld av hisnande historia och grönskande överraskningar, med sträckor som passar alla åldrar. Mot sluttningen av berget Billingen i öster har inlandsisen lämnat det särpräglade Valleområdet efter sig, ett sjörikt och mjukt böljande kamelandskap. Vandringslederna i Valle går genom ängar, betesmark och åkrar, ädellövskog och med utsikt över mängder av sjöar, vilket ger dig en fantastisk naturupplevelse oavsett vilken årstid du väljer att gå.

Hos oss bor ni i ljusa och charmiga rum. Frukost, sängkläder, handduk, Wifi och städning ingår i rumspriset. Här erbjuds fullt utrustat gäst kök där ni kan laga er egen mat om så önskas. Parkering finns i anslutning till hotellet

Uppge kod: Vandring 2022 för att ta del av erbjudandena nedan

2 pers inkl frukostbuffé          795 kr/natt,  inkl picknickkorg att ta med ut i grönskan   950kr

3 pers inkl frukostbuffé       950 kr/natt,  inkl picknickkorg att ta med ut i grönskan 1195kr

4 pers inkl frukostbuffé       1195 kr/natt,  inkl picknickkorg att ta med ut i grönskan 1495kr

Läs mer om Valleområdet här

Boka ert paket på 0709-614614

jessica@jarnvagshotellet.se

Trandansen

De första tranorna börjar komma redan i mitten av mars. De stannar till vid Hornborgasjön på sin väg norrut, där de senare kommer att häcka. I början av april är det som flest tranor här.

Du hör på långt håll hur de skriker, det är ett speciellt läte. Det föredrar den södra ändan av sjön och här är det väl tillrättalagt för besökare som vill se tranorna dansa.

 

Upptäck Sverige / Skaraborg

Hitta dina utflyktsmål genom Sverige / Skaraborg.

Natursköna platser att besöka ståtliga kyrkorna att utforska dess historia. Shopping gatorna att fynda på.

Dom små mysiga caféerna m.m. Välkomna in

sv_SE